Huis verkopen

Je huis verkopen

Je huis verkopen. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Er komt namelijk veel kijken bij de verkoop van een huis. Is dit wel het goede moment om je huis te verkopen? Hoe pak je de bezichtigingen aan? En hoe kun je het beste onderhandelen over de prijs?

Het antwoord op deze (en andere) vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Tip: Bent je tevens op zoek naar je nieuwe droomhuis? Wij hebben op een rijtje gezet wat je allemaal moet weten als je een huis wilt kopen. Klik hier.

 

De vraagprijs bepalen

Met een reële vraagprijs verkoopt je uw huis sneller, maar hoe weet je nu of de vraagprijs marktconform is?

Je kunt uiteraard zelf een inschatting maken op basis van de vraagprijs van vergelijkbare woningen in de buurt, of door de aankoopprijzen op te vragen bij Het Kadaster. Belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van eventuele gebreken aan uw woning. Je kunt daar namelijk, indien je dat niet meldt, door de koper achteraf nog aansprakelijk voor worden gesteld.

Wilt je zeker weten dat je vraagprijs marktconform is? Schakel dan een makelaar in. Deze kan op basis van ligging, de staat van je woning en het energielabel van je woning advies geven over een reële vraagprijs.

 

Bezoekers trekken

De vraagprijs is bepaald en je huis is verkoopklaar. Nu is het tijd om bezoekers te trekken. De meeste mensen plaatsen hun woning op funda, of andere huizensites, maar je kunt ook op andere manieren adverteren, zoals op social media of in de lokale krant.

Een verkoopmakelaar kan je helpen door een effectief publiciteitsplan op te stellen, waarbij wordt geadverteerd in diverse media. Ook kan de verkoopmakelaar zijn bestaande netwerk kunnen gebruiken om de juiste koper te vinden voor je woning.

 

Klaar voor bezichtigingen

Woningzoekers hebben interesse getoond in je woning en komen graag bij je kijken. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten bij potentiële kopers die komen bezichtigen. Zorg er dus voor dat je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Zorg ervoor dat je woning schoon en opgeruimd is. Verhelp kleine mankementen, zoals bijvoorbeeld die lekkende kraan of piepende deur en kijk of je huis nog wat schilderwerk kan gebruiken. Zorg ook dat het er aan de buitenkant van het huis uitnodigend uitziet. Wilt je advies krijgen om je woning optimaal te presenteren? Veel verkoopmakelaars bieden tegen geringe kosten ook verkoopstyling en interieur- en tuinadvies.

Je kunt als verkoper zelf de bezichtigingen doen. Je kent je eigen huis en buurt immers goed en kunt waarschijnlijk vol enthousiasme vertellen over het huis. Houdt er echter wel rekening mee dat dit veel tijd kost. Je moet namelijk niet alleen beschikbaar zijn voor de bezichtigingen zelf, maar ook voor de nodige telefoontjes van geïnteresseerden. Een verkoopmakelaar kan dit werk voor je uit handen nemen, zodat je tijd overhoudt voor andere zaken.

 

De onderhandeling

Een potentiële koper heeft na bezichtiging een openingsbod uitgebracht. De onderhandeling kan beginnen. Hoe pakt je dit aan?

Wellicht bent jezelf in staat de onderhandelingen over je huis te voeren. Dit is echter niet altijd verstandig. Je moet tijdens de onderhandelingen sterk in je schoenen staan en objectief naar de situatie kunnen kijken. Is dat niet je sterkste kant, dan kunt je overwegen om een verkoopmakelaar in de arm te nemen.

Een verkoopmakelaar weet namelijk emotie en ratio gescheiden te houden. Zo voorkomt hij dat je (kostbare) fouten maakt. Daarnaast weet de verkoopmakelaar door zijn ervaring wat je huis minimaal moet opbrengen én hoe je er zoveel mogelijk voor kunt krijgen.

 

De verkoop

Wanneer je overeenstemming heeft bereikt met de koper, tekent je samen een koopcontract. In het koopcontract worden de belangrijkste zaken, zoals de prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en andere afspraken vastgelegd.

Hebben beide partijen hun handtekening gezet? Dan is de koopovereenkomst gesloten. De koper heeft dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd en kan binnen die dagen nog van de aankoop afzien. Ook kan het koopcontract nog ontbonden worden op basis van de ontbindende voorwaarden die erin staan.

Als je zeker wilt weten dat je na het ondertekenen van het koopcontract niet voor verrassingen komt te staan, dan kunt je een verkoopmakelaar inschakelen. Deze kan je informeren over je rechten en plichten als verkoper en geeft uitleg over zaken die je niet duidelijk zijn.

 

De notaris

De verkoop van je woning is nu bijna rond. Nu volgt enkel nog de eigendomsoverdracht bij de notaris. Hiervoor wordt een datum geprikt, zodra de notaris de ondertekende koopakte en alle andere relevante stukken heeft ontvangen.

Je ontvangt een aantal dagen voor de levering een concept van de leveringsakte en een nota van de afrekening. Controleer altijd, eventueel samen met je makelaar, of de gegevens kloppen. Houd er daarnaast rekening mee te dat de koper het recht heeft vóór levering uw woning te inspecteren om te zien of alles in de afgesproken staat wordt achtergelaten.

Na de inspectie betaalt de koper bij de notaris de koopsom, de overige kosten en, indien van toepassing, de prijs van de overgenomen roerende zaken. De notaris zorgt eveneens voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten en de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op je huis en de betaling van de rekening aan je verkoopmakelaar.

Het saldo dat overblijft, wordt zo snel mogelijk overgemaakt op je rekening nadat de akte is ingeschreven in het Kadaster.

 

Wilt je verzekerd zijn van een goede verkoop van je huis? Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl kies je de verkoopmakelaar die bij je past. Vind gemakkelijk en snel de beste verkoopmakelaar in je regio én bespaar honderden euro’s op je makelaarskosten.

Start hier en vind de makelaar die bij je past

Leg gratis en vrijblijvend jouw woning voor aan betrouwbare NVM makelaars, ontvang gratis offertes en vergelijk zo de kosten van makelaars in jouw omgeving.

Stap 1 van 4 - Stap 1

0%
  • Wat is het adres van de woning?