Huis verkopen

Uw huis verkopen

Uw huis verkopen. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Er komt namelijk veel kijken bij de verkoop van een huis. Is dit wel het goede moment om uw huis te verkopen? Hoe pakt u de bezichtigingen aan? En hoe kunt u het beste onderhandelen over de prijs?

Het antwoord op deze (en andere) vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Tip: Bent u tevens op zoek naar uw nieuwe droomhuis? Wij hebben op een rijtje gezet wat u allemaal moet weten als u een huis wilt kopen. Klik hier.

 

De vraagprijs bepalen

Met een reële vraagprijs verkoopt u uw huis sneller, maar hoe weet u nu of de vraagprijs marktconform is?

U kunt uiteraard zelf een inschatting maken op basis van de vraagprijs van vergelijkbare woningen in de buurt, of door de aankoopprijzen op te vragen bij Het Kadaster. Belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van eventuele gebreken aan uw woning. U kunt daar namelijk, indien u dat niet meldt, door de koper achteraf nog aansprakelijk voor worden gesteld.

Wilt u zeker weten dat uw vraagprijs marktconform is? Schakel dan een makelaar in. Deze kan op basis van ligging, de staat van uw woning en het energielabel van uw woning advies geven over een reële vraagprijs.

 

Bezoekers trekken

De vraagprijs is bepaald en uw huis is verkoopklaar. Nu is het tijd om bezoekers te trekken. De meeste mensen plaatsen hun woning op funda, of andere huizensites, maar u kunt ook op andere manieren adverteren, zoals op social media of in de lokale krant.

Een verkoopmakelaar kan u helpen door een effectief publiciteitsplan op te stellen, waarbij wordt geadverteerd in diverse media. Ook kan de verkoopmakelaar zijn bestaande netwerk kunnen gebruiken om de juiste koper te vinden voor uw woning.

 

Klaar voor bezichtigingen

Woningzoekers hebben interesse getoond in uw woning en komen graag bij u kijken. U wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten bij potentiële kopers die komen bezichtigen. Zorg er dus voor dat uw huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Zorg ervoor dat uw woning schoon en opgeruimd is. Verhelp kleine mankementen, zoals bijvoorbeeld die lekkende kraan of piepende deur en kijk of uw huis nog wat schilderwerk kan gebruiken. Zorg ook dat het er aan de buitenkant van het huis uitnodigend uitziet. Wilt u advies krijgen om uw woning optimaal te presenteren? Veel verkoopmakelaars bieden tegen geringe kosten ook verkoopstyling en interieur- en tuinadvies.

U kunt als verkoper zelf de bezichtigingen doen. U kent uw eigen huis en buurt immers goed en kunt waarschijnlijk vol enthousiasme vertellen over het huis. Houdt er echter wel rekening mee dat dit veel tijd kost. U moet namelijk niet alleen beschikbaar zijn voor de bezichtigingen zelf, maar ook voor de nodige telefoontjes van geïnteresseerden. Een verkoopmakelaar kan dit werk voor u uit handen nemen, zodat u tijd overhoudt voor andere zaken.

 

De onderhandeling

Een potentiële koper heeft na bezichtiging een openingsbod uitgebracht. De onderhandeling kan beginnen. Hoe pakt u dit aan?

Wellicht bent u zelf in staat de onderhandelingen over uw huis te voeren. Dit is echter niet altijd verstandig. U moet tijdens de onderhandelingen sterk in uw schoenen staan en objectief naar de situatie kunnen kijken. Is dat niet uw sterkste kant, dan kunt u overwegen om een verkoopmakelaar in de arm te nemen.

Een verkoopmakelaar weet namelijk emotie en ratio gescheiden te houden. Zo voorkomt hij dat u (kostbare) fouten maakt. Daarnaast weet de verkoopmakelaar door zijn ervaring wat uw huis minimaal moet opbrengen én hoe u er zoveel mogelijk voor kunt krijgen.

 

De verkoop

Wanneer u overeenstemming heeft bereikt met de koper, tekent u samen een koopcontract. In het koopcontract worden de belangrijkste zaken, zoals de prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en andere afspraken vastgelegd.

Hebben beide partijen hun handtekening gezet? Dan is de koopovereenkomst gesloten. De koper heeft dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd en kan binnen die dagen nog van de aankoop afzien. Ook kan het koopcontract nog ontbonden worden op basis van de ontbindende voorwaarden die erin staan.

Als u zeker wilt weten dat u na het ondertekenen van het koopcontract niet voor verrassingen komt te staan, dan kunt u een verkoopmakelaar inschakelen. Deze kan u informeren over uw rechten en plichten als verkoper en geeft uitleg over zaken die u niet duidelijk zijn.

 

De notaris

De verkoop van uw woning is nu bijna rond. Nu volgt enkel nog de eigendomsoverdracht bij de notaris. Hiervoor wordt een datum geprikt, zodra de notaris de ondertekende koopakte en alle andere relevante stukken heeft ontvangen.

U ontvangt een aantal dagen voor de levering een concept van de leveringsakte en een nota van de afrekening. Controleer altijd, eventueel samen met uw makelaar, of de gegevens kloppen. Houd er daarnaast rekening mee te dat de koper het recht heeft vóór levering uw woning te inspecteren om te zien of alles in de afgesproken staat wordt achtergelaten.

Na de inspectie betaalt de koper bij de notaris de koopsom, de overige kosten en, indien van toepassing, de prijs van de overgenomen roerende zaken. De notaris zorgt eveneens voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten en de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op uw huis en de betaling van de rekening aan uw verkoopmakelaar.

Het saldo dat overblijft, wordt zo snel mogelijk overgemaakt op uw rekening nadat de akte is ingeschreven in het Kadaster.

 

Wilt u verzekerd zijn van een goede verkoop van uw huis? Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl kiest u de verkoopmakelaar die bij u past. Vind gemakkelijk en snel de beste verkoopmakelaar in uw regio én bespaar honderden euro’s op uw makelaarskosten.