Huis kopen

Een huis kopen

Een huis kopen is niet iets dat u dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat u tegen allerlei vragen aanloopt. Wij hebben daarom op een rijtje gezet wat u allemaal moet weten als u een huis wilt kopen. Zo wordt het zoeken naar uw droomhuis een stuk gemakkelijker.

Tip: Bezit u een huis dat nog moet worden verkocht? Klik hier om erachter te komen wat u allemaal moet weten.

 

De voorbereiding

Voordat u een huis gaat kopen is het belangrijk dat u helder hebt aan welke criteria het huis moet voldoen. Ga bij uzelf na: in welke omgeving wil ik wonen; hoeveel (slaap)kamers, toiletten en bergruimte heb ik nodig; wat voor soort huis ben ik naar op zoek?

Bedenk wel: des te specifieker uw woonwensen, des te lastiger het wordt om uw droomhuis te vinden. En als u het perfecte huis dan toch vindt, hangt er vaak ook een behoorlijk prijskaartje aan.

Wilt u hulp bij het samenstellen van realistische woonwensen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar heeft zicht op de lokale woningmarkt en kan daarom goed met u meedenken.

 

De zoektocht

U kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar uw droomwoning. Op websites als funda vindt u een uitgebreid aanbod van koopwoningen in Nederland.

Toch blijkt dit in de praktijk vaak lastig. Als koper vist u al snel achter het net en woningen zijn vaak razendsnel weg. Dat komt omdat er een krapte is op de woningmarkt.

Met een aankoopmakelaar heeft u vaak een streepje voor op de rest. Een aankoopmakelaar beschikt namelijk over een uitgebreid netwerk en heeft dus als eerste inzicht in woningen die op de markt komen.

 

De bezichtiging

U heeft een huis gezien dat u aanspreekt en u mag komen bezichtigen. Hoe komt u er vervolgens achter of de woning werkelijk aan uw criteria voldoet?

Sommige gebreken kunt u gemakkelijk zelf ontdekken, zoals scheuren in de muren, gaatjes in het hout, vochtproblemen, oud stucwerk of verzakkingen. Wees daarnaast niet bang om vragen te stellen over zaken als dakbedekking, isolatie, riolering, de staat van het schilderwerk, verontreiniging in de grond en asbest.

Bij twijfel is het raadzaam een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar bekijkt het huis namelijk met andere ogen – en zonder roze bril. Zo let hij niet alleen op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken, maar ook of er geen clausules in het koopcontract staan die uw aansprakelijkheid vergroten.

 

De onderhandeling

Als u na een bezichtiging besluit dat u een huis wilt kopen, dan moet u gaan nadenken over uw biedingsstrategie en een openingsbod. Hierbij geldt: hoe meer informatie u over de woning heeft, hoe sterker u staat tijdens de onderhandelingen.

Onderhandelen voor uw droomhuis is als boodschappen doen terwijl u honger heeft. U wilt te graag en dat kost geld. Een aankoopmakelaar heeft geen last van deze roze bril en kijkt met een kritische blik naar de reële waarde van de woning. Hij of zij behoedt u voor fouten en voorkomen dat u over een jaar denkt: “O jee, wat heb ik eigenlijk gekocht?”

 

De koop

Zodra u en de verkoper het eens zijn over de belangrijkste zaken, zoals de prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en andere afspraken, dan is er overeenstemming. De verkopende partij legt deze afspraken vast in een koopcontract.

Na ondertekening door beide partijen heeft u als koper drie dagen bedenktijd en kunt u de koop nog ontbinden. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan is de koop in principe definitief.

Wilt u er zeker van zijn dat alles klopt? Een aankoopmakelaar is op de hoogte van alle juridische haken en ogen en let in het bijzonder op zaken als de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat.

 

De notaris

De laatste stap bij het kopen van een huis is de eigendomsoverdracht. Dit gebeurt bij de notaris. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer altijd, eventueel samen met uw makelaar, of alle gegevens kloppen.

Dan volgt een laatste inspectie van de woning om te kijken of deze in de afgesproken staat wordt geleverd. Na de inspectie betaalt u bij de notaris de koopsom, de overige kosten en, indien van toepassing, de prijs van de overgenomen roerende zaken.

Tenslotte tekent u de leveringsakte. Gefeliciteerd! De woning staat nu op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.

 

Kunt u wel wat hulp van een aankoopmakelaar gebruiken bij het kopen van een huis? Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vindt u de beste aankoopmakelaar in uw regio en bespaart u honderden euro’s op uw makelaarskosten.