Courtage, dit betekent het

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat betekent het? Courtage is Frans voor afsluitprovisie – of premie. Het is een beloning voor de werkzaamheden van de makelaar.

Wat mag een makelaar kosten?

De vergoeding of courtage die een makelaar aan zijn klant berekent is gemiddeld 1,38 % van de verkoopprijs. Bij een transactieprijs van € 350.000 levert dat al snel een rekening op van € 4.800.
(Bron: Vereniging Eigen Huis)

Elke makelaar hanteert een verschillend tarief en deze wordt op verschillende manieren opgebouwd. Er zijn makelaars die bijvoorbeeld een percentage van het onderhandelingspercentage berekenen in plaats van de verkoopsom. Ook kan een makelaar een vast bedrag hanteren die losstaat van de verkoopprijs. Omdat de tarieven vrij zijn, is de concurrentie op makelaarscourtage groot. De hoogte van de courtage is bespreekbaar. Het is goed om eerst verschillende makelaars te benaderen en een vrijblijvende offerte aan te vragen, voordat je de verkoopoverdracht tekent. Daarnaast wordt aangeraden om courtages van makelaars goed met elkaar te vergelijken.

Bonusregelingen

Het kan voorkomen dat een makelaar een bonuscourtage voorstelt wanneer de woning meer opbrengt dan vooraf werd ingeschat. Een bonusafspraak van 10 % van de extra opbrengst is iets wat regelmatig voorkomt. Dit wordt vaak in combinatie met een aantrekkelijk (lijkende) lage basiscourtage gedaan. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen.

Een voorbeeld: als de uiteindelijke koper na een proces van bieden en overbieden met andere kopers € 30.000 bovenop de geschatte verkoopopbrengst van € 320.000 wil betalen, moet de verkoper daarvan € 3.000 aan bonus voor zijn makelaar afdragen. Dat bedrag komt bovenop de basiscourtage van € 3.200 (in dit voorbeeld 1% van de eerder geschatte prijs). De uiteindelijke makelaarsrekening stijgt hierdoor tot € 6.200, tegenover € 4.830 bij een reguliere courtage van 1,38 %. (Bron: Vereniging Eigen Huis)

Houd rekening met opstartkosten

Een groot deel van de makelaars rekent bovenop de courtage ook opstartkosten. Voor het opmeten van de woning, het maken van foto’s, plattegronden, een verkoopbrochure en het plaatsen van de woning op Funda. Gemiddeld bedragen deze kosten € 550 en moeten betaald worden kort na het tekenen van de verkoopopdracht. Extra’s zoals open huizen dagen en advertenties vallen niet onder deze kosten en moeten altijd extra worden betaald.

Courtage inclusief of exclusief BTW

De meeste makelaars berekenen het courtage bedrag vaak exclusief btw. Houd er rekening mee dat daarover nog extra kosten komen die u moet betalen. En laat u goed informeren over de daadwerkelijke totaalkosten.

Handige tips

  • De hoogte van de courtage is belangrijk, maar kijk ook of er sprake is van een bonusregeling als het huis meer opbrengt dan ingeschat werd. Wees kritisch en vergelijk de opstartkosten van verschillende makelaars.
  • Verschaf duidelijkheid vooraf. Ga na wat de makelaar precies doet voor de courtage en opstartkosten. Dit staat niet altijd vermeld in de offerte.
  • Controleer of het eindbedrag inclusief btw staat vermeld. Dat moet, maar niet elke makelaar doet dit.

Wil je binnenkort jouw huis verkopen? Schakel een makelaar in. Bij De Goedkoopste Makelaar vergelijk je gemakkelijk verschillende makelaars bij jouw in de buurt op prijs en service.